ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Τεχνοδρομώ» συστάθηκε από ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και άλλων επαγγελμάτων με κοινό σκοπό την εφαρμογή της τέχνης του θεάτρου και, κατ’ επέκταση, όλων των άλλων τεχνών που εμπλέκονται σ’ αυτό, (χορός, μουσική, εικαστικά κλπ) σε αποκλεισμένες κοινωνικά ομάδες.
Το θέατρο κατ’ αρχήν, ως διαδικασία δημιουργίας ενός ρόλου, προϋποθέτει ανίχνευση του εσωτερικού μας κόσμου και των πρωτογενών συναισθημάτων μας. Των εσωτερικών διεργασιών και αντιδράσεων στα εξωτερικά ερεθίσματα που δεχόμαστε. Επίσης καλλιεργεί την συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους.

Είναι, με λίγα λόγια, ένα πάρε δώσε με τον κόσμο γύρω μας και μέσα μας. Ένα μέσο, λοιπόν, για την εύρεση της οδού της αυτογνωσίας και της κοινωνικής μας ένταξης και συνδιαλλαγής. Ένα παράθυρο στον κόσμο!

Κάτι πολύ χρήσιμο πιστεύουμε για ανθρώπους που, για κάποιους λόγους, βρέθηκαν στο περιθώριο (φυλακισμένοι, μετανάστες, παιδιά υπό προστασία και ειδικές συνθήκες διαβίωσης, άτομα υπό εξάρτηση, άτομα με αναπηρίες κλπ.).Ακόμη πιο χρήσιμο όταν αυτό γίνεται με αγάπη και συνείδηση ευθύνης από ανθρώπους που είναι εξειδικευμένοι και επέλεξαν να το κάνουν με κίνητρο την προσφορά.

    ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ..

Ο πολιτισμός και ο ανθρωπισμός για όλους εμάς τους ανθρώπους του ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Η τέχνη και κατ’ επέκταση o πολιτισμός έχει ως αφετηρία την “καρδιά” και από την ίδια αφετηρία ξεκινά και ο ανθρωπισμός. Με τόση περίσσεια καρδιά είδαμε και στην περυσινή αλλά και στην φετινή χρονιά που συνδιοργάνωσε το ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ με την ΜΚΟ PRAKSIS εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, τη συμμετοχή καλλιτεχνών, ηθοποιών, τραγουδιστών, χορευτών, αθλητών, σχεδιαστών μόδας, παρουσιαστών, δημοσιογράφων, οι οποίοι ευγενικά συμμετείχαν σε όλες τις δράσης της καμπάνιας ΠΑΡΕ > ΦΟΡΑ > ΕΞΕΤΑΣΟΥ.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι απέδειξαν ότι ο πολιτισμός είναι πνευματικό και ψυχικό ανθρώπινο δημιούργημα με σκοπό κατά την διαδικασία του, αλλά και εκ του αποτελέσματος του να εξυψώσει τον άνθρωπο σαν αξία αλλά και σαν οντότητα.

Σε γενικές γραμμές διαπιστώνουμε ότι πολιτισμός χωρίς τον ανθρωπισμό είναι στείρος. Εκπληρώνει μόνο μέρος της αποστολής του. Η τέχνη από μόνη της δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρχει ο ευαισθητοποιημένος άνθρωπος που θα συμμετάσχει σε αυτήν με κάθε πιθανό τρόπο, από την σύλληψη της ιδέας, την έμπνευση μέχρι την δημιουργία και συμμετοχή σε μια πολιτιστική διαδικασία.

Μία τέτοια πολιτιστική διαδικασία ήταν και η αφιλοκερδής συμμετοχή του ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ στην υποστήριξη της ήδη υπάρχουσας θεατρικής ομάδας του ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ που οδήγησε την εξέλιξη των συμμετεχόντων σε επίπεδο αυτοέκφρασης και δημιουργίας που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Αυτό αποδεικνύει ότι η καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία οδηγεί σε μονοπάτια εξέλιξης ανθρώπων και ομάδων που λόγω της αναπηρίας τους, βιώνουν έντονα τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.

Έτσι ο πολιτισμός εξυψώνεται κάθε φορά που συνδέεται με τον ανθρωπισμό. Για εμάς τους ανθρώπους του ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ ήταν πολύ συγκινητική η πρόσκληση της ΜΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ έτσι ώστε να συνεργαστούμε (στην αρχή μαζί και μετά αυτόνομα) με τους φυλακισμένους των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού (Νοσοκομείο Άγιος Παύλος – Πτέρυγα Οροθετικών). Οι κρατούμενοι είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν νέο πολιτισμό. Το ίδιο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των φυλακών. Αντίκρισαν τις δυνατότητες έκφρασης που έχουν. Διδάχτηκαν πώς να αποδέχονται την νέα τους κατάσταση και πως μπορούν να ζουν με αυτή. Έτσι μία πολιτιστική διεργασία μετουσιώθηκε σε ένα πνευματικό γεγονός και συνδέθηκε ταυτόχρονα με την ανθρωπιστική μας δράση.

Ο ανθρωπισμός όταν ξεπερνάει τα όρια της θεωρίας και γίνεται δράση είναι από μόνος του δείγμα υψηλού πολιτισμού. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των συμμετοχών του ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ στην καθημερινότητα του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων. Αρκούσε να ρίξει κάποιος μία ματιά στα θεατροπαιχνίδια που αναπτύχθηκαν. Αμέσως μπορούσε να αντιληφθεί ότι τελικά η τέχνη όπως και ο ανθρωπισμός απορρέουν από εσωτερικές διεργασίες όπως ο σεβασμός, η ανάγκη της συμμετοχής, της δημιουργίας, της προσφοράς και προκαλούν έμμεσα ή άμεσα την πρόοδο και την εξέλιξη των κοινωνιών αλλά και του ατόμου.

Από την πλευρά του ανθρώπινου παράγοντα στις πολιτιστικές δραστηριότητες οποιασδήποτε μορφής, οι συμμετέχοντες σε αυτές βιώνουν την ολοκλήρωση όταν η σύνδεση με τον ανθρωπισμό είναι σαφής.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο καλλιτέχνης μέσα από την τέχνη του ασκεί επιρροή στην κοινωνία και όταν αυτή η επιρροή αφορά και ανθρωπιστική δράση τότε ο καλλιτέχνης αυξάνει και διευρύνει τον από την φύση του κοινωνικό προορισμό με θετικό πάντα τρόπο.

Ο ανθρωπισμός όπως και ο πολιτισμός δεν γνωρίζουν φυσικά ή τεχνητά σύνορα. Η πραγματική τέχνη φέρει την παγκοσμιότητα και ως εκ τούτου ο πραγματικός καλλιτέχνης ειδικά στην εποχή μας φέρει με την σειρά του μια παγκόσμια συνείδηση.

Εμείς, οι άνθρωποι του ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΩ, έχοντας κατανοήσει την σύνδεση των δύο εννοιών προσπαθούμε να αφυπνίσουμε τους συμμετέχοντες στον πολιτισμό. Οι δράσεις μας δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητες από τον πολιτισμό και κατά συνέπεια από την καλλιτεχνική δημιουργία της χώρας μας. Έτσι μια παράλληλη πορεία πολιτιστικών γεγονότων με την ανθρωπιστική και εθελοντική μας δράση, μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα και για τις δύο παραμέτρους.

Γι’ αυτό εξάλλου και προσπαθούμε –όταν οι συνθήκες μας το επιτρέπουν- πάντοτε να συνδέουμε τα μηνύματά μας και τις εκστρατείες ενημέρωσής μας με πολιτιστικά δρώμενα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα εκτόπισμα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ από τις απλές φεστιβαλικού τύπου δραστηριότητες.

Η έκκληση μας στους πολιτιστικούς φορείς, στους υπεύθυνους πολιτιστικών χώρων, τους καλλιτέχνες και εν γένει στους ανθρώπους του πολιτισμού, είναι διαρκής. Υπάρχει πάντοτε δυνατότητα σύζευξης των δραστηριοτήτων τους με κάποια από τις ανθρωπιστικές δράσεις που συμβαίνουν γύρω μας. Το μήνυμα μας; Κάντε την τέχνη σας δράση …κάντε τον πολιτισμό μας πιο ανθρώπινο, πιο αλληλέγγυο.