Έκθεση έργων κρατουμένων παραρτήματος Νοσοκομείου Άγιος Παύλος φυλακών Κορυδαλλού.

Έκθεση έργων κρατουμένων παραρτήματος Νοσοκομείου Άγιος Παύλος φυλακών Κορυδαλλού.

Στο Παράρτημα του Νοσοκομείου ‘’Άγιος Παύλος’’ των Φυλακών Κορυδαλλού, τον χειμώνα του 2016 δημιουργήθηκε ένας καλλιτεχνικός χώρος, με σκοπό την ελεύθερη έκφραση, την εξερεύνηση των προσωπικών ορίων, την αλληλεπίδραση του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, την λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης.

Η φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Art Therapy της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Brera του Μιλάνου, Χρυσούλα Πλακιώτη, σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Τεχνοδρομώ» και το Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, υλοποίησε το πρόγραμμα «Beyond Those Lines/ OLtre Quelle Linee», διάρκειας 4 μηνών, μέσα από το οποίο οι οροθετικοί κρατούμενοι είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν, να ακουστούν και να δουλέψουν καλλιτεχνικά πάνω στις προσωπικές τους ανάγκες.
Μια θεραπευτική διαδρομή, ένας ιδιωτικός χώρος και χρόνος, με βασικά εργαλεία την χρήση της χαρτοταινίας, το σώμα και το χρώμα. Η δημιουργία, η επαφή με το ίδιο το σώμα, η επαφή με τους άλλους, η ατομική και ομαδική έκφραση, η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, οι προσωπικές ανησυχίες και δυσκολίες σχετικά με τον εγκλεισμό και την οροθετικότητα, εκφράζονται μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και θεραπείας.

Ο διάλογος μέσω των υλικών, του χρώματος και των εικόνων αποτελεί το διάλογο μεταξύ του καλλιτεχνικού έργου και του εαυτού. Σκοπός της καλλιτεχνικής ομαδικής θεραπείας, είναι η δημιουργία ενός κοινού έργου : από όλους για όλους. Οι καλλιτέχνες της ομάδας δούλεψαν για 4 μήνες με αφοσίωση, σεβασμό και συγκέντρωση, ξεχνώντας για λίγο το μέρος όπου βρίσκονταν, δημιουργώντας ένα δικό τους κόσμο γεμάτο χρώματα και ανακαλύπτοντας ικανότητες που αγνοούσαν. Λερώθηκαν, επικοινώνησαν, δυσκολεύτηκαν, γέλασαν, εμπιστεύτηκαν, δέθηκαν.
Η απόδοσή τους επιβραβεύτηκε, όχι μόνο μέσω της δημιουργίας των κοινών έργων τέχνης, αλλά και μέσω της επιλογής έξι έργων από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να συμμετάσχουν στην παράλληλη έκθεση με τίτλο ‘’Θέμα Χρόνου’’ του επιμελητή Ιορδάνη Θεοδωρίδη, στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης-Art Athina.

Τώρα εδώ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο της ημερίδας Θέατρο και φυλακή – Το καθηλωμένο Σώμα, που διοργανώνει το Τεχνοδρομώ, εκτίθενται για δεύτερη φορά, επιδιώκοντας μια ακόμα επαφή με το κοινό.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Γιάννης Α., Γιώργος Β., Θάνος Γ., Δημήτρης Ν., Παύλος Π., Γιάννης Σ., Ριάλντ Σ., Κώστας Τ., Χρυσ. Χ., Γιώργος Χ.
Επιμέλεια-Συντονισμός : Χρυσούλα Πλακιώτη