Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με έργα κρατούμενων

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με έργα κρατούμενων

Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Φεβρουαρίου 2022 έγιναν στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης τα εγκαίνια της  εικαστικής έκθεσης με έργα κρατούμενων από το Κατάστημα Κράτησης του Κορυδαλλού.

Αντλώντας από το ρεύμα της Οutsider Art/ Art brut και υπό την καθοδήγηση της εικαστικής θεραπεύτριας Χρυσούλας Πλακιώτη και της εργοθεραπεύτριας και ανθρωπολόγου Μαριάννας Βουϊδάσκη, το Τεχνοδρομώ με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχεδίασε και υλοποίησε το εικαστικό εργαστήριο στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Οι κρατούμενοι κλήθηκαν να πειραματιστούν με την χρήση διαφορετικών υλικών και να δημιουργήσουν ελεύθερα τα εικαστικά τους έργα, εκφράζοντας και αναπτύσσοντας την καλλιτεχνική τους ταυτότητα.

Το αποτέλεσμα του εικαστικού εργαστηρίου συνεχίζεται να παρουσιάζεται έως την Παρασκευή 4 Μαρτίου στην Γκαλερί 13m2.

Η έκθεση επιδιώκει να αποτελέσει ένα βήμα επικοινωνίας για τους κρατούμενους, να σπάσει τον τοίχο του αποκλεισμού και να δημιουργήσει ένα πεδίο συνάντησης μεταξύ κοινού και δημιουργών.

Στα εγκαίνια παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και έγινε συζήτηση που συντόνισε η συντονίστρια του προγράμματος κ. Στεμίνα Σαπουνά με ομιλητές τον πρόεδρο του Τεχνοδρομώ κ. Γιάννη Νικολόπουλο και συμμετέχοντες τις εκπαιδεύτριες του εικαστικού εργαστηρίου την διευθύντρια του καταστήματος κράτησης κ. Μαρία Στέφη.

Ιδιαίτερη και συγκινητική παρουσία στο πάνελ ο Γιώργος, ένας από τους καλλιτέχνες του εργαστηρίου που εκπροσώπησε την ομάδα των κρατουμένων και κατέθεσε την εμπειρία του από την υλοποίηση του εργαστηρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους το κοινό που ευαισθητοποιείται σε κοινωνικά και καλλιτεχνικά θέματα, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, στελέχη της κοινωνικής υπηρεσίας της φυλακής η αντιπρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κ. Ρωξάνη Μπέη στελέχη και μέλη των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Φεβρουαρίου: 10πμ-6μμ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου έως Παρασκευή 4 Μαρτίου: 9:30πμ- 4:30μμ